sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Huopatossuja

Juuri sopivasti valmistui lämpöisiä huopatossuja muutama pari, kun ensilumi satoi maahan ja mittari näytti muutamaa pakkasastetta. Toiset tossut tulivat jo tyttärelleni käyttöön ja toiset menevät ihanalle pienokaiselle vauvalahjaksi, kunhan vaan päästään häntä ihastelemaan.
Esikoiseni on aivan ihastunut näihin tossuihin, hänellä on jo viime talvelta omat tai oikeastaan kahdet tällaiset tossut! Toiset on kerho- & päiväkotitossut ja toiset kotitossut. Ensimmäiset vihreät poikani sai kolmivuotislahjaksi ja ovat kyllä kovassa käytössä. Kiitos vielä ihanasta ja käytännöllisestä lahjasta Emmiaa! Lahjatossut löytyvät täältä Haavikossa suhisee -blogista. Lapseni käyvät kiivaita kinasteluja kumpi näitä tossuja käyttää ja ei auttanut äidin muu kuin tehdä tyttärelle omat tossut. Viime talvena ei vielä kävelty ja tossuille ei ollut niin akuuttia tarvetta. Tein siis jo viime talvena pojalleni jo yhdet tällaiset tossut, klik. Tossujen ohje on kiva ja todella helppo ja ne valmistuvat pikavauhtia! Ainoa "vaikea" asia, joka vaatii hieman hahmotuskykyä, on tuo tossujen kokoaminen ja mitkä saumat ommellaan yhteen... no nyt sekin sujuu jo vähän paremmin kuin ensimmäisten kohdalla.

Alkuperäinen ohje on siis Novitan sivuilta, Neulotut ja huovutetut palatossut ja ohje on sovellettu lapsen jalkaan sopivaksi. Tildan tossuissa oli 11 silmukkaa ja pienempiin tossuihin loin 9 silmukkaa, puikkokoko taisi olla 6 tai 7. Pienemmät tossut olivat pituudeltaan 17 cm ennen huovuttamista ja kutistuivat noin 12 cm mittaisiksi. Punaiset olivat 21 cm ennen pesukoneessa käyntiä ja lopulliseksi mitaksi tuli noin 14 cm. Näyttäisi että eri värinen Huopanen huopuu eri tavalla koneessa... eli ihan laskemalla ei voi luottaa että koosta tulee sopiva.


Punaisiin huopatossuihin löysin vielä koristeeksi viime vuonna käsityömessuilta löytämiäni puunappeja, jotka sopivat mielestäni ihanasti punaisiin pienen tytöt tossuihin. Nämä puunapit hankin alunperin henkareiden koristamista varten ja sydämenmuotoiset pääsivätkin Ikeasta ostettuihin ja tuunattuihin henkareihin. Henkarit löytyvät blogistani täältä, klik.
Koska pienissä jaloissa ei tossut kovinkaan hyvin pysy, syntyi idea tehdä tossuun vielä tällainen neulottu valesukanvarsi. Varsissa on lankana Novitan luonnonvalkoista Nallea. Varmasti tällaisia varrellisia huopatossuja on joku tehnyt jo aiemminkin, mutta oma ajatukseni tällaisesta tossusta syntyi kaupoissa myynnissä olevista kengistä, joissa on tällainen kudottu osa varressa, joka näyttää "valesukalle".

Molempien tossujen pohjiin on kirjoitettu liukuestegeelillä teksti, jotta tossut eivät olisi liukkaat kävellessä. Geeli toimii mielestäni yllättävän hyvin ja nyt päätin kokeilla sitä myös normaali villasukkien pohjassa, koska olen pähkinyt miten saan villasukat nimikoitua päiväkotiin. Ehkäpä tässä on se ratkaisu? Nähtäväksi jää kestääkö liukuestegeeli sukanpohjassa vai ei.
 


Ehkä vielä muutamat tossut tulee tehtyä joulupakettiin, kunhan vaan saan jostain haalittua lisää tätä ihanaa Novitan Huopasta.10 kommenttia:

 1. Tosi somat tossut, toi varsi on loistava idea.

  VastaaPoista
 2. Aivan ihanat tossut!! Puunapit sopii tosi hyvin koristeeksi. Varret on hyvännäköset noin...onkos ne ommeltu kiinni tossuun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varret on kyllä ommeltu tossuun kiinni ja kudottu erikseen niin kuin normaalit sukanvarret tehtäisiin. Nyt on testattukin ja toimii 1,5-vuotiaalla aika kivasti tämä varsi-idea! Ja miksei isommallakin.

   Poista
 3. Miä kokeilin kans tehä noita, mut hitsin vitsi: ei sitten mahtunukaan kantapään kohalta vauvalle jalkaan! :( Vaikka tein samalla tavalla kuin ohjeeseen laitoit ja loin silmukoita.. Liekö sitten ollut syynä juurikin se, miten koneessa pääsee huopumaan? Eri langat kun huopuu eri koneissa, vaikka olisikin käyttänyt aina samaa ohjelmaa.. Noh, piti vähän improvioida ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa harmi! Juurikin näin, sama lankakin eri värisenä huopuu eri tavalla koneessa. Toivottavasti sait improvisoitua =D

   Poista
  2. Juu, vähän kun leikkasi edestä tossua auki, niin se riitti :) Onneks huovuttunut villalanka ei purkaannu noin vain! Ja katos, kirjoitukseen päässy painovirhepaholainen.. Noh, ymmärsit nähtävästi mitä tarkoitin! ;)

   Poista
 4. Moi!

  Etsiskelin huovutettujen tossujen ohjeita ja löysin sinun sivut. Ihania tossuja olet tehnyt :) Huovutin jo innoissani yhdet tossut, mutta minun tossuissani palojen liitoskohdat näkyvät selkeästi. Katselin, että sinun tossuissasi näin ei ole. Oletko harjannut tossujen pintaa jollain vai mikä on niksisi noin sileäpintaisiin tossuihin? Kiitos, jos viitsit vastailla. Taidanpa tsekkailla blogiasi lähemminkin, vaikuttaa kiinnostavalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä tossut ovat olleet yhdet suosikeistani niin tekijälle kuin saajillekin. Eri langat huopuvat eri tavalla, myös samaa merkkiä oleva eri värisenä ja se saattaa vaikuttaa siihen miten liitoskohdat näkyy. Näitä tossuja en ole harjaillut. Jos huopumistulos ei ole toivottu, voi koittaa huovuttaa uudestaan.

   Poista
 5. Onkos tarkka ohje jossain?t.tumpelo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Pahoittelut että vastaus tulee myöhään, vauva-arki on vienyt mennessään. Alkuperäinen ohje on Novitan sivuilta aikuisen huovutetuista tossuista. Tekstiin olen kirjannut ylös mitat ja silmukat. Tämän tarkempaa ohjetta ei valitettavasti ole. Jokainen lanka myös huopuu hieman eri tavalla ja eri pesuohjelmissa.

   Poista