keskiviikko 14. elokuuta 2013

Sadepäivän manteliset dallaspullat

Tänään olin pitkästä aikaa "se" pullantuoksuinen äiti. Vettä on satanut aamusta asti kaatamalla ja oli pakko keksiä jotain järkevää ja mielekästä puuhaa lapsukaisille ajanvietteeksi, alkoi meno olla heti aamusta sen verran villiä että mikään "kevyt" tekeminen ei riittänyt. No mikäs sen mukavampaa kuin leipoa jotain hyvää yhdessä koko perheelle.
Ei siis auttanut muu kuin heti aamusta piti käydä pullataikinan kimppuun. Onneksi kaapissa oli hyvässä tallessa työtoveriltani vuosia sitten saatu Dallaspullien ohje. Nämä on niin hyviä, joten pistetäänpäs nyt tämä mainio ohje jakoon!

Olen itse pullataikinan tekemisessä varsinainen poropeukalo, taikinasta tulee yleensä joko liian pehmeää tai liian kovaa. Tässä ohjeessa on tuo jauhojen määräkin mielestäni tosi hyvin kohdillaan! Ohje on pieneen taikinaan, mutta se on juuri sen kokoinen että pienikin leipuri jaksaa sen hyvin hermostumatta ja helppohan se ohje on myös tuplata.
Meidän perheessä kun nuo allergiat on ajankohtaisia asioita, niin taikinasta olen jättänyt maidon ja kananmunan kokonaan pois. Pullataikina onnistuu mainiosti myös munattomana, jolloin pullat sopivat myös muna-allergikolle. Maitoallergikollekin maidon voi korvata myös joko kauramaidolla tai vedellä. Täytteestä voi myös jättää mantelirouheen pois, jos ei pidä pähkinäisestä, hyvää tulee silti!


Tässä kuitenkin alkuperäinen ohje.


Manteliset dallaspullat

Taikina:

2,5 dl maitoa/vettä
1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1 muna
2 tl vanilliinisokeria
2 tl kardemummaa
100 gr leivontamargariinia
n. 7,5 dl vehnäjauhoja

Täyte:

50 gr leivontamargariinia
1 muna -> jos munan jättää pois, korvaa tilkalla nestettä
1 tlk maitorahkaa
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 rs (91 gr) vaniljakastikejauhetta
(70 gr kuorittuja manteleita)


Leipoessa piti tietysti vähän lauleskella Leipuri Hiivasta... 

"Työnnän pullat uunihin, 
vedän valmiit takaisin. 
Näen piipusta kun savu kohoaa. 

Leipuri Hiiva, hän asuu Kumputiellä..."


Ei muuta kuin nauttimaan sateisesta iltapäivästä ja päiväkahvista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti