keskiviikko 14. elokuuta 2013

Sadepäivän manteliset dallaspullat

Tänään olin pitkästä aikaa "se" pullantuoksuinen äiti. Vettä on satanut aamusta asti kaatamalla ja oli pakko keksiä jotain järkevää ja mielekästä puuhaa lapsukaisille ajanvietteeksi, alkoi meno olla heti aamusta sen verran villiä että mikään "kevyt" tekeminen ei riittänyt. No mikäs sen mukavampaa kuin leipoa jotain hyvää yhdessä koko perheelle.




Ei siis auttanut muu kuin heti aamusta piti käydä pullataikinan kimppuun. Onneksi kaapissa oli hyvässä tallessa työtoveriltani vuosia sitten saatu Dallaspullien ohje. Nämä on niin hyviä, joten pistetäänpäs nyt tämä mainio ohje jakoon!

Olen itse pullataikinan tekemisessä varsinainen poropeukalo, taikinasta tulee yleensä joko liian pehmeää tai liian kovaa. Tässä ohjeessa on tuo jauhojen määräkin mielestäni tosi hyvin kohdillaan! Ohje on pieneen taikinaan, mutta se on juuri sen kokoinen että pienikin leipuri jaksaa sen hyvin hermostumatta ja helppohan se ohje on myös tuplata.




Meidän perheessä kun nuo allergiat on ajankohtaisia asioita, niin taikinasta olen jättänyt maidon ja kananmunan kokonaan pois. Pullataikina onnistuu mainiosti myös munattomana, jolloin pullat sopivat myös muna-allergikolle. Maitoallergikollekin maidon voi korvata myös joko kauramaidolla tai vedellä. Täytteestä voi myös jättää mantelirouheen pois, jos ei pidä pähkinäisestä, hyvää tulee silti!


Tässä kuitenkin alkuperäinen ohje.


Manteliset dallaspullat

Taikina:

2,5 dl maitoa/vettä
1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1 muna
2 tl vanilliinisokeria
2 tl kardemummaa
100 gr leivontamargariinia
n. 7,5 dl vehnäjauhoja

Täyte:

50 gr leivontamargariinia
1 muna -> jos munan jättää pois, korvaa tilkalla nestettä
1 tlk maitorahkaa
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 rs (91 gr) vaniljakastikejauhetta
(70 gr kuorittuja manteleita)






Leipoessa piti tietysti vähän lauleskella Leipuri Hiivasta... 

"Työnnän pullat uunihin, 
vedän valmiit takaisin. 
Näen piipusta kun savu kohoaa. 

Leipuri Hiiva, hän asuu Kumputiellä..."


Ei muuta kuin nauttimaan sateisesta iltapäivästä ja päiväkahvista!






tiistai 13. elokuuta 2013

Syksyn tuulia

Pakko se vaan on myöntää että syksy on tullut! Aamut ovat jo sumuisen kosteita ja päivisin on syksyisen viileää tuulta ilmassa, vaikka aurinko meitä vielä tovin lämmittääkin.



Syksy tuo tullessaan meidän perheeseen erityisen paljon uusia tuulia. Aika onkin nyt mennyt lähes tulkoon kokonaan näiden muutosten toteuttamiseen. Olemme muun muassa juuri muuttaneet uuteen kotiin, "haravakotiin" eli "varakotiin", kuten kolmevuotias poikani sanoo. Nimitykset ovat olleet meillä käytössä siis siksi, että uusi ja vanha koti piti jotenkin erottaa toisistaan. Toinen iso muutos on se, että lapset aloittavat muutaman viikon kuluttua uudessa päiväkodissa. Toisella on vielä muistot vanhasta päiväkodista, kavereista ja tädeistä ja toinen harjoittelee erossaoloa äidistä. Minun on siis tarkoitus palata töihin syyskuussa. Eikä siinä vielä kaikki! Toiveissa olisi kuiva syksy, jotta saisimme yhden uuden "pikku" projektin täyteen vauhtiin talvea vasten. Alamme nimittäin rakentamaan ikiomaa taloa! Voi sitä ihanuutta ja toisaalta tehtävien päätösten määrää! Toivon todella että selviämme kunnialla tästä muutosten syksystä!

No näiden asioiden lisäksi on tietysti vähän ehditty kesällä lomaillakin ja nauttia toistemme seurasta. Mutta jonkin verran tämän kaaoksen keskellä olen myös ehtinyt tehdä käsitöitä! Voipi olla että syksy on sen verran kiireinen että muut harrastukset jäävät hieman taka-alalle, aika näyttää...

Yksi uusi tummanharmaa Tähti-matto valmistui juuri ennen muuttoamme. Matto on siis samanlainen, joita olen jo aiemmin tehnyt ja ohje löytyy Kangasaitan sivuilta. Ainoastaan maton reunasta jätin nirkkoreunuksen tällä kertaa pois. Maton halkaisija on 97 cm. Myönnettäköön, nämä matot vaan on niin koukuttavia! Ehkä joku muukin on kanssani samaa mieltä?




Äidilleni virkkasin yllätykseksi jokin aika sitten myös tällaisen tummanharmaan tähtimaton ja tämän seurauksena hän sitten esitti toiveen virkatusta korista. Nyt siis sain sellaisenkin aikaiseksi. Tämä virkattu kori päätyi tähtimaton seuraksi kylpyhuoneeseen erilaisten purkkien ja purnukoiden säilyttämistä varten. Koriin koitin tällaista Kangasaitan ohjetta "Virkattu kori". Kori on mielestäni kauniin pelkistetty ja myös helppotekoinen. Lisäilmettä siihen saa kääntämällä reunuksen kaksinkerroin. Jos haluaa korkeutta koriin, reunuksen voi jättää kääntämättä ja silti kori on tukeva koska viimeinen kerros on toteutettu piilosilmukoilla, jotka tukevoittaa korin reunusta. Kori on virkattu samaisesta paksusta ja pehmeästä tummanharmaasta matonkuteesta kuten tähtimattokin. Korin halkaisija on n. 30 cm ja korkeus joko 15 tai 17,5 cm riippuen siitä onko reuna käännetty vai ei.




Jotain muutakin olen saanut aikaiseksi...  lupasin jo aikoja sitten että ompelisin tekstiilejä parhaan ystäväni lastenhuoneeseen. Heti kun suurin tavarakaaos oli saatu uudessa kodissamme paikoilleen, oli ompelukone pakko kaivaa naftaliinista. Pitkiin aikoihin en mitään ole ommellutkaan, kun virkkuukoukku tuntuu kasvaneen käteen kiinni! Mutta olipa ompeleminen kuitenkin tosi kivaa vaihtelua!









Tässä kuitenkin vähän esimakua vauvanhuoneen ihanan pehmeistä ja suloisen värisistä satumaisista tekstiileistä. Vauvan huoneeseen päätyy ainakin tällainen käännettävä kaksipuolinen tikattu sänkypeitto sekä "satumetsä"-tyyny. Sängynpeiton toinen puoli on vaaleanpuna-valkoisesta ruutukankaasta ja toinen harmaapohjaisesta tähtikankaasta. Peitto on vielä reunustettu valko-vihreällä pepitaruutuisella kankaalla. Huone saa somisteeksi myös suloisen pöllötyynyn, johon ompelin somisteeksi vihreästä pepitaruutuisesta kankaasta ohuet tereet kivaksi pieneksi yksityiskohdaksi.





Tästä ihanasta satumaisesta lastenhuoneesta kuulette varmastikin lisää toisessa postauksessa, kunhan saan kuvia huoneesta, jossa nämä ompelemani tekstiilit ovat paikallaan.

Kauniita syyspäiviä kaikille lukijoille!


P.S. Ja kaunis kiitos uudelle lukijalleni Paulalle New Blog Love -tunnustuksesta blogista Käsin väkerrettyä <3 Palaan tähän tunnustukseen hieman myöhemmin. Pahoittelen että vastaukseni tähän on viivästynyt, ihanaa että olet löytänyt lukijakseni!