torstai 14. maaliskuuta 2013

Virkattu tähtimatto ja Matildan päivän muffinssit

Hyvää Matildan nimipäivää!




Pitkästä aikaa pääsin taas blogini kimppuun. Kaikkea valmistunutta en tänne asti ole ehtinyt päivitellä, mutta nyt taas enemmän kun palattiin kauan odotetulta Espanjan lomalta arjen pariin tapaksien ja viinilasien äärestä.

Tänään sain vihdoinkin valmiiksi kuukauden verran kesken olleen tähtimaton. Matosta jäi aiemmin puuttumaan ainoastaan 1,5 kerrosta, kun harmikseni kude loppui kesken ja piti päästä samaan kauppaan  120 kilometrin päähän ostamaan sitä hieman lisää. Matto etsii vielä paikkaansa kodissamme, mutta  pääsee luultavastikin somistamaan kotimme wc-tilan lattiaa. Suunnittelin jo mattoa aloittaessani että vanha hyvin palvelut Ikean puuvillainen matto, jota ei enää valmisteta, pääsee kauan palvelleena viettämään eläkepäiviään vaikka siitä kovasti pidinkin helppohoitoisuutensa vuoksi.






Maton ohje löytyy Kangasaitan nettisivuilta Tähti-matto nimellä. Tähtimaton virkkasin koon 8 koukulla harmaasta trikookuteesta. Trikookudetta kului mattoon noin 3,5 kiloa ja maton halkaisijaksi tuli noin metri. Kangasaitan sivuilta löytyy myös muita kauniita matto-ohjeita ja niistä aiemmin toteutin Ratasmaton Wilhelmiinan kammariin. Juttu löytyy blogini aiemmasta päivityksestä nimellä Wilhelmiinan kammari.




Tänään vietetään myös tyttäreni Matildan nimipäivää ja leivoinkin perheeni iloksi Lakka-mangomuffinsseja, jotka on koristeltu värikkäillä nonparelleilla ja Pirkan allergikollekin sopivalla Luomu suklaalla. Näillä muffinsseilla sitten herkutellaan iltapäivällä nimipäiväkahvien merkeissä.

Muffinssien ohje on helppo ja onnistuu takuuvarmasti. Alkuperäistä Myllyn Paras-reseptiklubin ohjetta oli myös helppo soveltaa munattomaan, maidottomaan ja soijattomaan ruokavalioon sopivaksi.


Lakka-mangomuffinssit 

(Munaton, maidoton, soijaton)



3,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl (kaura)kermaa
100 g juoksevaa margariinia (pullo)
1 dl appelsiinituoremehua (tai jotain vastaavaa)
1,5-2 dl marjoja (mustikka, vadelma, lakka tms.)

Päällä:
Pirkka Luomu suklaa
Nonparelleja

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. 





Helppoa, eikö? Näihin muffinsseihin löytyy melko varmasti aina tarvikkeet kaapista ja ovat erinomainen, helppo ja nopea vierasvara!

Ohjeessa olleen tuoremehun korvasin Piltin mangososeella ja lisäsin 1/2 dl kermaa tilalle, jolloin taikinasta tuli notkea. Appelsiinimehun voi korvata jonkun muun makuisella mehullakin, myös Vischyä olen käyttänyt kerman tilalla ja sekin toimii hyvin. Muffinssit ovat munattomuudestaan huolimatta erittäin kuohkeita ja kosteita.

Ensimmäisen kerran kokeilin täytteenä lakkoja. Tuoksu ainakin oli herkullinen, joten eiköhän makukin.


Herkullista Matildan päivää kaikille!